המונדיאל ייצא לדרך ב-20 בנובמבר, כאשר קטאר תארח את אקוודור במשחק הפתיחה. הוא יסתיים ב-18 בדצמבר כאשר הגמר ישוחק באצטדיון Lusail Iconic המונה 80,000 מקומות. בשבועות שבינתיים תשומת הלב של העולם תהיה על קטאר, המדינה הקטנה ביותר לפי שטח אי פעם שאירחה את האירוע. לאחר שספגה ביקורת רבה מאז הזכייה בהצעה, סביר להניח שקטאר תרצה להרשים. צפו למרהיב.

אבל קטאר לא תהיה רק ​​בכל מסך טלוויזיה או נייד ברחבי העולם. יותר ממיליון תיירים צפויים לעשות את המסע, שיספקו זריקה כלכלית נחוצה. למעשה, מנהל התפעול של קטאר תיירות, ברטולד טרנקל, הבהיר שקטאר שואפת להדהים את המבקרים עם הרבה יותר מסתם כדורגל. במהלך החודשים האחרונים, נפתחו חופים חדשים, פארקי שעשועים ומלונות ספורט מים. וב-1 בנובמבר ייפתח ארץ הפלאות החורף של לוסיל, אי מלא באטרקציות תיירותיות שלפי אתר האינטרנט שלה, מציעות את “חגיגת הבידור והלייף סטייל האולטימטיבית”.

אבל האם הציפיות הללו למספרי תיירים גבוהים יותר ריאליות?

כלכלנים חשבו על שאלה זו במשך זמן מה. כאשר מדינות מציעות הצעות לאירועי מגה-ספורט כמו גביע העולם בכדורגל, הפוליטיקאים שלהן מנבאים לעתים קרובות תחזיות נועזות לגבי השפעות התיירות הסבירות. הם נוטים להשתמש באותם מספרים כדי לשכנע את משלמי המסים שלהם להוציא את העלויות הנוספות של תשתית חדשה. וזה הגיוני: אירוע שמושך כל כך הרבה תשומת לב עולמית חייב בוודאי להגביר את כוח המשיכה שלו, למשוך קהלים חדשים ומבקרים עתידיים.

נדנדות וכיכרות
עם זאת, כפי שמספר כלכלנים ציינו, ישנן סיבות רבות לפקפק בתחזיות אלו.

דבר אחד שכדאי לזכור הוא עקירה: תיירים שבדרך כלל היו מבקרים ביעד עשויים להחליט להתרחק בגלל מגה-אירוע, מה שמפחית את מספר הכניסות נטו. גודל העקירה עשוי להיות מושפע מדברים רבים: העונה שבה מתקיים המגה-אירוע, למשל, או סוג המגה-אירוע. אירועים גדולים יותר, כמו אולימפיאדת הקיץ, צפויים למשוך יותר מבקרים מאשר גביע העולם בכדורסל.

לפעמים גודלה של בוננזת התיירות הוא אפילו מוזר כמו המדינות העשירות לאירוע. במאמר משנת 2017, הראינו שכדור היד של תיירי הנרי במשחק מוקדמות בין צרפת לרפובליקה של אירלנד למונדיאל 2010, שאיפשר לצרפת להעפיל לגמר, הביא כמעט 30,000 תיירים נוספים לדרום אפריקה, ויצר יותר מ- 6000 משרות נוספות.

הסיבה לכך היא שצרפת היא מדינה הרבה יותר גדולה מאירלנד, עם הרבה יותר תיירים שמבקרים בדרום אפריקה – למרות הביצועים העגומים של צרפת – ממספר התיירים האירים שהיו מגיעים לו אירלנד הייתה כשירה.

עד כמה אירועי מגה ספורט מחזקים את התיירות היא שאלה שניסינו לענות עליה לראשונה לפני יותר מעשור. המאמר הראשון שלנו שפורסם ב-2011 הראה שאירוח אירוע כמו גביע העולם או המשחקים האולימפיים הגדיל את התיירות בכ-8%, בממוצע. למרות שהממוצע היה גדול, הוא הסתיר כמה שונות בין האירועים השונים שחקרנו: לאולימפיאדת הקיץ היו השפעות גדולות, גביע העולם ברוגבי, לא כל כך.

לאחרונה פרסמנו מאמר המשך. עדכנו את סדרת הזמן שלנו (המכסה כעת את כל כניסות התיירים מ-1995 עד 2019); הוספנו מבחר רחב יותר של אירועי מגה ספורט (משש עד אחת עשרה); ושילבנו טכניקות חדשות להערכת מודל הכבידה. בדקנו גם מגוון רחב יותר של השערות.

הממצאים
לאחר הניתוח המעודכן שלנו, אנחנו אפילו יותר סקפטיים לגבי ההשפעה התיירותית הגדולה של אירועי מגה ספורט. למרות שאנו עדיין מוצאים השפעה גדולה וחיובית על אירוח המשחקים האולימפיים בקיץ – 18.2% ניכרים – רוב האירועים האחרים מגלים אפס או אפילו שינוי שלילי.

אירוח גביע העולם בקריקט, למשל, מפחית את מספר כניסות התיירים. זה מוסבר בחלקו על ידי העובדה שזה קורה בשיא עונת התיירות ומתארח לרוב במדינות עשירות. אפקט העקירה גדול ממספר המבקרים החדשים.

אולי, יש שיאמרו, היתרון העיקרי של אירוח אירוע הוא שמספרי התיירות גדלים בשנים שלאחר אירוע – לאו דווקא במהלך האירוע עצמו. בדקנו את זה ומצאנו אפקט מורשת קטן מאוד. למעשה, אנו מוצאים אפקט ציפייה גדול יותר: מדינות מארחות נטו לקבל בברכה תיירים נוספים שנה או שנתיים לפני אירוח אירוע.

זה מצביע על כך שחלק חשוב בהנחיית אירוע מגה ספורט הוא האות על הפתיחות של המדינה לתיירים, אבל גם למשקיעים ולקהילה הבינלאומית הרחבה יותר.

חשוב לזכור שהניתוח שלנו אינו ניתוח עלות-תועלת. כדי להעריך נכון את היתרונות הכלכליים של אירוח אירוע ספורט – שהתיירות היא אחד מהם – יש לשקול את היתרונות מול העלויות, כגון בניית אצטדיונים חדשים או רשתות תחבורה.

אבל בהתחשב עד כמה חשובה התיירות בהצדקת הצעה חדשה, אנו מאמינים שיש ערך לשאול האם הבטחות מלאות תקווה אלה מתקיימות אי פעם.

לממצא סופי יש השלכות גם על הצעות עתידיות. מצאנו שמדינות מתפתחות רואות עלייה גדולה יותר בתיירות מאשר מדינות מפותחות. שלושת משחקי הקיץ האולימפיים הבאים יתקיימו בצרפת, ארה”ב ואוסטרליה. קטאר ומאמץ משותף של ארה”ב, קנדה ומקסיקו יארחו את שני גביעי העולם הבאים.

מתוך שבע המדינות המארחות את חמשת אירועי הספורט הגדולים, רק אחת היא מדינה מתפתחת. אנחנו מסיקים:

אם המגמה הזו תימשך, לא סביר שהתשואות שמדדנו לעיל יחזרו על עצמם עבור אירועי מגה ספורט עתידיים. זה מרמז שהעידן של אירוח אירועי מגה ספורט מכיוון שהם מגבירים את התיירות הסתיים.

אבל לא הכל אבוד. כמה מדינות מתפתחות מתמודדות לארח את גביע העולם ב-2030. אלה כוללים את מרוקו, הצעה משותפת של אורוגוואי, ארגנטינה, צ’ילה ופרגוואי, והצעה בין-קונפדרציה של מצרים, יוון וסעודיה. אם הגברת התיירות היא אכן אחת מסדר העדיפויות העיקריות של המדינות המארחות, אז סביר להניח שאחת מההצעות הללו תגדיל את כניסות התיירים, גם ללא ארץ הפלאות של חורף.

יוסי רבה השמה | יוסי רבה חללי עבודה | יוסי רבה יוטיוב | יוסי רבה ביטוחים | יוסי רבה לינקדין